Rensa med ”KonMari” Marie Kondo

Uncategorized

KonMari-metoden är skapad av Marie Kondo, en kvinna från Japan som ägnat stor del av sitt liv åt att rensa, organisera och förvara. Hon började i tidig ålder men insåg snabbt att ordningen hon skapade trots allt inte var bestående. Detta blev början till att hon utvecklade det som blev hennes egen metod; KonMari-metoden. En mer långsiktig lösning för ordning och harmoni.

2017 kom jag i kontakt med KonMari. Jag ville skapa ordning och harmoni i hem och livsstilen. Jag läste boken ”Konsten att städa” med Marie Kondo och gick med i Facebook-gruppen KonMari Sverige där man körde en ”rensningsrunda” enligt metoden. Vi gick efter de kategorier hon skapat och vi hade en tidplan på 6 månader. Kan låta mycket, men tänk på att detta inte är Quick fix. Här skapar vi ett hållbart hem långsiktigt och därför tar det tid. Det sker noggrant så man inte missar något.

Det som skiljer sig främst är att man lägger fokus på vad man vill behålla. Inte på det man ska avyttra. Allt som är ”Tokimeku” på japanska ”Spark Joy” eller ”Glittrar” på engelska och svenska, det behåller man. Känslan i sin ytterlighet är motsvarande nykär. Sen har man inte den känslan för allt i hemmet. Men det skapar en förståelse för hur man ska tänka.

Spark Joy!

Man rensar efter kategorier istället för rum eller saker. Ordningen skapar man efter det att man rensat färdigt. Att skapa en tydlig målbild är också en del i denna lyckade metod. Målbilden hjälper till att skapa ett varför man vill följa metoden och som också skapat dragkraft.

Jag tänkte nu köra en vända 2. Efter flytten vill jag komma i ordning och skapa ett lätt hem att leva i. Om du vill haka på så kommer jag köra ”resan” här och på Instagram. Tidsplanen anpassar man efter sina behov. Ett hus på 220kvm kräver naturligtvis mer tid än en 1a på 45kvm. Det viktigaste är att göra det i ordning och att inte fastna eller hänga upp sig på detaljer.

Häng med du också och tagga #konmarimedmiriam så stöttar vi varandra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s